Spørg slyngevejlederen

Koalabarn har tilknyttet den utrolig kompetente slyngevejleder, Astrid, så du nu kan få endnu bedre råd og vejledning til brug af vikler, slynger og bæreseler.

Astrid er udannet pædagog og derudover certificeret slyngevejler hos Slyngeskolen, hvilket betyder at hun har bestået deres uddannelse. Astrid tager samtidig også ud til mødregrupper eller private grupper for at afholde workshops. Astrid har selv 2 dejlige børn og har derfor masser af både teoretisk og praktisk erfaring med alle vores produkter.

Har du et spørgsmål til Astrid kan du skrive til hende på astrid@koalabarn.dk.

Astrid har altid utrolig meget på hjerte, så derfor har vi oprettet "Astrids hjørne" hvor Astrid løbende vil skrive nogle spændende artikler om det at bære sit barn.

Astrid Slyngevejleder

Astrids hjørne

Dato: 4. marts 2015

Derfor skal du begynde med en strækvikle

Under en graviditet forandres kvindekroppen rigtig meget. Mavemusklerne går fra hinanden, og støtter derfor ikke kvindens position, altså rygsøjlen. Kvindens krop er derfor mere sårbar overfor de belastninger der er i hverdagen, som f.eks. løft, stød og vrid. Derfor er det meget vigtigt at kvinden har en sund og naturlig kropsstilling når hun skal til at bære sit barn.

Mange nybagte mødre, har en tendens til at bære sit barn på armen/ hoften uden en slynge eller vikle. Det er rigtig skidt, fordi kvinden dermed skyder hoften ud til den modsatte side, hvilket giver en skævvridning i rygsøjlen. Til at afhjælpe dette, er strækviklen fantastisk. Den er rigtig god, fordi den "smyr" sig til både moderen og barnets krop. Derfor skal moderen altid tænke på at binde barnet stramt ind til sig. Hun skal sørge for at barnet sidder højt og i en afstand, så hun kan kysse barnet på panden. Stoffet i strækviklen skal gå fra knæhase til knæhase, så barnet sidder i det vi kalder frøstilling. Ved at moderen bærer sit barn i denne position, gør at hun bedre kan bevare sit tyngdepunkt, så hun bærer mere symmetrisk på kroppen, hvilket er det bedste udgangspunkt når man skal bære sit barn, for at skåne kroppen mest muligt. Derudover er der den bonus at hun har hænderne fri, og kan foretage sig stort set hvad hun vil, imens hun tilfredsstiller sit barns behov, i form af nærvær og omsorg, uden at hun får ondt.

Når man bærer sit barn fra det er spæd, gør det at moderen automatisk får trænet korsetmusklerne (som er de muskler hun bærer med). Barnet vejer ikke så meget som nyfødt, og moderen bliver dermed trænet i at bære, så hun ikke mærker nær så meget til, at barnet bliver tungere, fordi hun selv bliver stærkere. På den måde bliver moderen også trænet op igen efter graviditeten.

En lille nyfødt har brug for at kunne se og tolke moderens ansigt, barnet kan kun se en afstand på ca 20-30 cm, derfor er en strækvikle et af de bedste bud på hvad der er mest optimalt i starten for det lille barn. Barnet bliver båret mave mod mave og har sin mor lige foran sig. I starten af barnets liv falder og stiger barnets kropstemperatur, derfor er det godt for barnet at blive båret i en strækvikle, især hud mod hud, da moderen med sin kropstemperatur kan være med til at forebygge og kompensere for barnets temperatursvingninger.

Barnet bliver født med en rundet rygsøjle formet som et C, hvor hofteskålene peger fremad. Når moderen bærer sit barn i en strækvikle har det en rigtig positiv indflydelse på barnets fysiologiske udvikling, fordi at strækviklen netop kan understøtte barnets kropsholdning, nemlig den rundede ryg og hofteskåle der peger fremad. Dette er f.eks. ikke muligt at give barnet i en autostol, skråstol eller for den sags skyld i en barnevogn. Når barnet sidder i strækviklen med fødderne udenfor viklen, følger det moderens bevægelser, hvilket gør at barnet bliver stimuleret rigtig meget rent motorisk. Udover dette bliver barnets balance sans og labyrint sans stimuleret når barnet bliver båret.

Da en lille baby ikke selv kan holde sit hoved, er det vigtigt at give babyen en god nakkestøtte. Dertil er strækviklen igen rigtig god, fordi stoffet sidder helt stramt og giver en reel og god støtte til barnets nakke. Et lille fif, er dog at rulle en vaskeklud ind i strækviklen foroven ved barnets nakke, så nakkestøtten på den måde bliver ekstra blød og god.

Fordelen for barnet ved at sidde i en strækvikle er at det giver barnet nærvær og omsorg, hvilket er med til, at barnet på sigt vil have lettere ved at "gå ud i verden". Når barnet bliver båret udløses der et hormon der kaldes ' oxytocin', som gør at barnet føler velvære og det er med til at udvikle barnets medmenneskelighed. Derudover bliver barnet bedre til at organisere sine søvnmønstre, og bedre til at håndtere stress igennem denne fysisk kontakt. Undersøgelser viser at børn der bliver båret, i gennemsnit græder en time mindre end børn der ikke bliver båret!

Så det er bare med at komme igang lige fra start så man kan give sit barn og sig selv det bedste af alt:)

 

Mvh Astrid

Slyngevejleder